Malatyada,Katıklı Dolma deniyor yörelere göre isim değişebilir memlekette bulgur çok tüketiliyorsa yemeklerde birbirine benziyor o yüzden tam bilinmiyor olabilir tarife geçmeden önceyıllar önce yaşadığım olayı anlatmak istedim, eşimin görevi nedeni ile Elazığda bulunuyorduk o sene Bamamı kaybetmiştim RABBİM rahmet eylesin amin... çok üzülmüştüm bilirsiniz kız evladı için babanın önemini arkadaşım dikişle uğraşmam için çok ısrar etti eşim ist.yakın akrabasından bana çeşitli kumaş getirmişti kravatlık kumaşda içinden bordo renkli çizgisi olan kumaşdan kızkardeşime bir şeyler dikmek için modellere bakıp birinin montunu diğer modelin eteğini seçip dikmeye başladım evde bordo saten kumaşlada astarlayıp kumaş yünlü olduğundan düğmeciden metal düğme bastıdık çok değişik bir model oldu arkadaşım bak kimsede olmayan model çıktı dedi kardeşimin ölçülerini bildiğimden kalıp gibi oldu çok sevindi uğraşmak banada kısmende olsa iyi geldi,daha sonra tainimiz Afyona çıktı ordaki arkadaşlar seni gezdirelim çarşıyı alış veriş yerlerini öğrenmiş olursun dediler birlikte dolaşmaya başladık arkadaşım konfeksiyon elbiselere bakalım dedi onlar bakarken ben olduğum yerde kaldım şok olmuştum nasıl olmuyayımki kız kardeşime dikmiş olduğum montlu takım karşımda duruyordu yaklaştım kumaşı inceledim aynı düğmeleri model tamamen ayn renk ve kumaşda aynı hatta eteğin cebini bile değiştirmiştim oda aynı kendi kendime yok canım bu kadarda olmaz astarına bakim dedim hayret astarda aynı arkadaşıma anlattım kardeşin satmıştır diye güldü daha yakından incelediğimde cep kısmında iç kısmında görünmüyecek şekilde değişiklik vardı bunda olmadığını görünce rahatladım;ben kravatlık kumaşla ve modelle tek sanıyordum işin ilginç yönüde ordada tek bir takımdı mağaza sahibi övgü sözlerle satmaya çalışması artık siz düşünün o zaman anladım ki hiç bir şey benzersiz değildi ne zaman tarif görürsem bu olayı hatırlarım gülümsiyerek kardeşime anlattığımda epey güldük o yüzden tarifler pek farklı olmuyor genelde isimler ayrı olsada tarife geçeyim,
*****
Malzeme olarak:1 kilo kabak,1 adet kurusoğan,6 diş sarmısak,250 gr.ortayağlı kıyma,yarım su bardaği ince bulgur köftelik olanından,biraz reyhan,isot,tuz,yarım su bardağı su ile köfte malzemesi yoğurulur..diğer tarafta resimdeki gibi kabaklar yıkanıp 2 parmak kalınlında olacak şekilde oyulur hazırlanan köfteden içlerine doldurulur kabağın boru şeklinde olması içi için endişelenmeye gerek yok çıkmıyor tencereye içini oyduğumuz kabakların üstüne sıralarız içten kalanlarıda aralarına yerleştirip ezmiş olduğum 6 diş sarmıdağı yagda soteleyip salçayı ilave ederek biraz dah sotelenir sıcak su ilavesi ile kabakların üzerine gezdirilir ocakta piştikden sonra serviste yoğurt ile hazırlanır arzu eden sarısağı yoğurda ekliyebilir yine arzuya göre üzerine tereyağını kızdırıp domates,biber salçası karışımı ile gezdirilir afiyet olsun..ayfersultan
Yorumlar
güya bizde o taraflıyız ama kültür o kadar geniş ki bu yemeği hiç bilmiyorum,ellerine sağlık,sevgiler...
Ne hoş bir anektoddu,keyifle okudum.Tevafuğun böylesi :)
(Babacığına Rahman c.c rahmet eylesin,nur içinde yatsın inşaAllah.)
Dolma da her zaman ki gibi leziz görünüyor,ellerine,gönlüne sağlık.
Selametle
Tarife gelince bende dolmada bulgur lezzetini çok severim ellerine sağlık
Sevgiler:)
nasıl da içten bir anektod.
bilmezmiyim kız evlatlar için babanın önemini
hele bir de babasını bebekken kaybetmişse:(
allahtan rahmet diliyorum hemşerim.ben de babasızım hem de minicikten beri...
ayrıca malatyalıyım...katıklı dolmaya bayılırım.
ellerine sağlık
bence çoook güzel olmuş...güzel bir hafta diliyorum sana.
ben photoshop programı kullanmıyorum,photoscape programını kullanıyorum,
sevgilerimle...