31 Mayıs 2011 Salı

İĞDENİN FAYDALARI



  İĞDENİN FAYDALARI

Vatanı Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi olan iğde, zeytin büyüklüğünde meyveleri olan bir bitkidir. Fakat yurdumuzun karasal iklim iğde özellikleri taşıyan her bölgesinde yetiştirilmektedir. Yurdumuzda kültür bitkisi olarak ise kuş iğdesi adı verilen tür tüketilmektedir. Çoğumuzun severek tükettiği iğde, yurdumuzda fazla tüketilmeyen sağlık kaynağı bitkilerden.
Latince adı Elaeagnus angustifolia olan iğdenin meyveleri, sarı kahverengi arası bir renkte olup, çiçeklerinin güzel ve insanı rahatlatan kokusu bulunmaktadır. Herhangi bir yan etkisi bulunmamakla birlikte, C vitamini açısından zengin bir gıdadır.

- Vücud kuvvetlendirici: İğde meyvelerei balla macun yapılıp yenir.
- İdrar Tutamama: İğde meyvesi yemek idrar tutamayanlara etkili olur.
- Bağırsak Bozukluğu: İğde meyvesi yenmeye devam edilir. İğde çiçekleri kaynatılıp balla tadlandırılarak içilmeye devam edilir.
- Zihin Açıcı: İğde çiçeği koklamak zihni açar
- Kusma: İğde meyvesi yemek kusmayı ve mide bulantısını önler.
- Öksürük: İğde çiçekleri kaynatılıp balla tadlandırılarak içilmeye devam edilir.
- Egzama: İğde çiçekleri kaynatılıp balla tadlandırılarak içilmeye devam edilir.
– İğde İğde meyvesi kabızlık yapar. Telafisi: 1 çay bardağı sıcak bal şerbeti içilir. İlkbaharda açan iğde çiçekleri hertarafa kokusu dağılır. Meyvesi vitamin ve besin bakımından güçlüdür. Kışın çerez olarak iğdeyi deneyin. İçindekiler:Organik asitler, Vitaminler, Flovan Glikozidler, Uçan yağ, Tanen
ALINTI

Kendi tecrübem ile miğde ağrısına iyi geliyor böylece ilaç kullanmıyorum her şeyde olduğu gibi fazla tüketmeyelim bağırsak tembelliği yapıyor benden söylemesi...ayfersultan.

24 Mayıs 2011 Salı

ACİL DURUM YEMEĞİ...




Hani acil msalisafir gelir veya işiniz  vadır bu yemek çözüm oluyor,patates,köfte  ayrı ,ayrı hazırlamak zaman açısından bu yemek daha pratik,patataeleri doğrayıp yağlanmış tepsiye dizilip diğer taraftan köfte malzemesini yoğurup patateslerin üzerini kapatıp yağ ile domates salçasını çevirip biaz tuz  isot la kıvamlaşınca sıcaksu ekleyip malzemenin üzerine gezdirilir  fırında pişerken pilav, çorbada  salata da  bu aşamada hazır olur afiyet  olsun.ayfersultan

17 Mayıs 2011 Salı

YANMAZ TAVADA KÜNEFE

Künefe için malzemeler:(kulanacağınız tavaya göre ayarlanır) :kadayıf tereyağı,ceviz,toz şeker limon tuzu... kırılması açısından kadayıfı buzlukta donmuş vaziyette iken tepsiye boşaltıp istediğimiz şekilde kırılıyor tereyağını eritip ılıyınca kadayıfın üzerine boşaltıp kadayıfa yediriyoruz en büyük boy tavaya yarısını bastırarak yerleştirilir ceviz kırıklarını serpiştirip kalan kadayıfı üzerini örtecek şekilde bastırarak kapatıyoruz ocağın küçük gözünde kontrollü şekilde kızartıp başka tepsının arkasını streçleyip kadayıfı ters yüz şekildetekrar tavaya alıyoruz diğer tarafıda kontröllü kızartıyoruz.toz şekeri su ile kaynatıp rengi değişince limon tuzunu ekleyip biraz daha kaynatıp   ılık vazyette kadayıfda ılık olarak şerbeti gezdirip  şerbeti çekince servise hazırdır afiyet olsun...ayfersultan

6 Mayıs 2011 Cuma

MERCİMEKLİ ÇİĞ KÖFTE(MALATYA)




 Malatyada çok sevilen köftelerden oln kahve rengi mercimekle yapılır mercimek zaten çok lezzetli pek çok yemeklerde kullanılır...İstanbulda Malatya pazarından temin ediliyor.

Malzemeler: ince bulgur veya köftelik bulgur kahve rengi mercimek
tereyağı biraz kıyma yemeklik kuurusoğan,biber salçası,domates salçası,isot,tuz,reyhan yeşillik olarak maydanoz ve yeşil soğan...

Hazırlık aşaması: mercimek ayıklanır yıkanır sıcak suda haşlanır tepsideki bulgurun üzerine döküp kaşıkla karıştırıp üzerine tepsi örtüp demlenmesi beklenirken, tere yağında yemeklik kurusoğanı pembeleşinceye kadar kavrulur kıymayıda ekleyip biraz daha kavrulur sırasıyla domates biber salçası tuz isot ekleyip kıvamlaşınca tepsideki ılımış oln malzemeye ekleyip yoğurulur daha sonra doğranmış yeşillikler ileyoğrup  kıvamlaşınca şekil vermeden önce isteğe bağlı kuru reyhan konulur ve şekil verilir afiyet olsun...ayfersultan