19 Mart 2011 Cumartesi

PESKUTAN ÇORBASI(ÇAKMA)






Sivas'ın meşhur çorbalarından olan peskutan çorbası esası yayık ekşi ayranı kaynatıp biraz taze ayranla kaynatıp sarı suyu süzülür yoğurt kıvamından biraz daha katı şekilde saklanılarak bu çorbayı kışın yapılır bide özelliği kavurma yapılırken kemikli kısım çorbada kullanılmak üzre saklanır.yayık ayranla yapıldığı için bizlerin bu imkanı olmadığı .için benzeri çorbayı yapmaya çalıştım.Malzeme olarak:yarma,yeşil mercimek,tereyağı nane tuz. mercimek kuru soğan.  yarma ve yeşilmercimek akşamdan ıslatıp kaynatılır pişirme kabına boşaltıp peskutanı özeyip malzemelere eklenir bu arada kavurmalık kemikli et eklenir kaynamaya devam edilir tabi karıştırark pişirme işlemi tamamlanır üzerine tereyağında ince doğranmış soğanı pembeleşince nane ilavesi ile çorbaya gezdirilir,hazırlamış olduğum çorbaya yoğurt un karışımı ekliyerek pişirdim napalım lezzet aynı olmasada güzel oldu afiyet olsun.ayfersultan

1 yorum:

Marifetane hobi dedi ki...

Merhabalar abla,elbistanlm blogumu http://www.marifetane.com/ isim değişikliğiyle yeniden geldim aranıza.linkimi bu şekilde değiştirirsen sevinirim.Değişikliği haber vereyim diye geldim tekrar görüşmek üzere Allah a emanetsin.