28 Temmuz 2010 Çarşamba

KAYSILI TART

Kaysının son günleri özellikle, Malatya kaysısı olunca kaysılı tart yapmaya çalışırım çok sevilerek yenen bir lezzet malzeme olarak:500 gr.kaysı,3 adet yumurta,1 su bardağı süt,1 su bardağı toz şeker1,1 paket vanilya,yarım su bardağı buğday nışastası 1,5 bardak un,1 tatlı kaşığı silme karbonat,yarım bardak tereyağ ve zeytinyağı karışımıı, tarçın...
Hazırlanışı:yumurta,toz şekeri çırp sırası ile sütü,yağı,vanilya unu nışasta ve karbonatı ekliyerek kek hamurundan biraz katı olacak şekilde hazırlanır..yağlanmış tepsiye malzemeyi boşaltıp ikiye kestiğimiz kaysıları dizip  üzerine tarçın ve pudra şekeri gezdirilir fırında çıktıktan sonra arzuya bağlı üzerine pudra şekeri gezdirilir..afiyet olsun..ayfersultan

25 Temmuz 2010 Pazar

BERAT KANDİLİMİZ CÜMLEMİZE MUBAEK OLSUN!!! 26-7-2010-Pazartesi

BERAT KANDİLİ HADİSLERİ... 



- Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz şöyle buyurmuşlardı:
“Recep, Allah’ın ayıdır. Şaban, benim ayımdır. Ramazan, ümmetimin ayıdır”. Mübarek Recep ayının ardından gelen Şaban ayı Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in ayıdır. Bu mübarek ayın değerini bilerek, ibadetlerimizi yapmalı, alemlerin Rabbinden af dilemeliyiz.
Şaban ayının önemli özelliklerinden biri Beraat Kandili gibi müstesna bir gecenin bu ayın içinde bulunmasıdır.

Ebu Hüreyre Radıyallahu And’dan rivayet edildiğine göre: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz şöyle buyurmuştur:
—“Şaban ayının on beşinci gecesinin ilk vaktinde Cebrail (a.s) bana geldi; şöyle dedi:
—“Ya Muhammed, başını semaya kaldır. Sordum.
—“Bu gece nasıl bir gecedir? Şöyle anlattı:
—“Bu gece, Allah-u Teala, rahmet kapılarından üç yüz tanesini açar. Kendisine şirk koşmayanların hemen herkesi bağışlar. Meğer ki, bağışlayacağı kimseler büyücü, kahin, devamlı şarap içen, faizciliğe ve zinaya devam eden kimselerden olsun. Bu kimseler tövbe edinceye kadar, Allah-u Teala onları bağışlamaz.
Gecenin dörtte biri geçtikten sonra, Cebrail yine geldi ve şöyle dedi: “Ya Muhammed başını kaldır. Bir de baktım ki, cennet kapıları açılmış.”
Cennetin birinci kapısında dahi bir melek durmuş şöyle sesleniyor: “Ne mutlu bu gece rüku edenlere.”
İkinci kapıdan dahi bir melek durmuş şöyle sesleniyordu: “Bu gece (Beraat Kandili Gecesi) secde edenlere ne mutlu”.
Üçüncü kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: “Bu gece (Beraat Kandili Gecesi) dua edenlere ne mutlu.”
Dördüncü kapıda duran melek dahi şöyle sesleniyordu: -”Bu gece, (Beraat Kandili Gecesi) Allah’ı zikredenlere ne mutlu”.
Beşinci kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: “Bu gece (Beraat Kandili Gecesi) Allah korkusundan ağlayan kimselere ne mutlu.”
Altıncı kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: “Bu gece (Beraat Kandili Gecesi) Müslümanlara ne mutlu.”
Yedinci kapıda da bir melek durmuş şöyle sesleniyordu: “Günahının bağışlanmasını dileyen yok mu ki, günahları bağışlansın.”
Bunları gördükten sonra, Cebrail’e sordum: “Bu kapılar ne zamana kadar açık kalacak?
Şöyle dedi: “Ya Muhammed, Allah-u Teala, bu gece, Kelp kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısı kadar kimseyi cehennemden azat eder.”
- Hz. Ayşe Radıyallahu Anha anlatıyor:
“Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdular ki: “Allah Teala Hazretleri, Nıfs-u Şa’ban gecesinde dünya semasına iner ve Kelb kabilesinin koyunlarının tüyünün adedinden daha çok sayıda günahı affeder.”
 alıntı
*****
Bu günümüz cümlemize  mubarek olsun dualarda buluşalım inşALLAH....RABBİM bzileri affetsin umulurki affımız kabul olur ve RABBİM'in rızasını kazanan kullar olmak nasip olur cümlemize amin...ayfersultan

12 Temmuz 2010 Pazartesi

MAYDANOZDAKİ ŞİFALAR

Bir süredir Maydanaz kürü uyguluyorum faydası anlatılanların aynısı  sabahları  yarm demet (bu ölçüler 2 kiş için)2 su bardağı su ile Maydanozu kaynatıp  aç karnına içiyordum,daha sonra kaynatıp blendırdan geçirip  bu şeklini uyguluyorum tabi her gün taze olarak ve bol su  elma sirkesi ile yıkadıkdan sonra faydasını görüyorum yalnız sabah aç karnına içmek gerekiyor yavaş ama kilo verdiriyor bağısak parazitlerini temizliyor vs.tamamlayıcı bilğileri netten aldım bu bilgileri uygulamanızı tavsiye ederim...ayfersultan


Maydanozun Faydaları Neler?


EGE Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Dursun Eşiyok, “Maydanozun yaprakları A, C, K vitaminleri ve demir bakımından zengindir. Ayrıca potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve klorin yönünden de zengindir" dedi.
Prof. Dr. Eşiyok, bir tutam maydanozun günlük C vitamini ihtiyacını karşıladığını belirtirken, “Maydanoz, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlarken, kanı temizler, kansızlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir' diye konuştu.
Maydanozun sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirdiğini kaydeden Prof. Dr. Dursun Eşiyok, maydanozun ayrıca iltihaplı yaraların iyileşmesine yardım ettiğini söyledi. Prof. Dr. Eşiyok, maydanozun mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini engellediğini vurgularken, yararlarına ilişkin şunları söyledi:
Maydanoz, idrar yollarının temizlenmesine yardım eder. Romatizmada, damar sertliği, tansiyon düzensizliklerinde, şişmanlıkta kullanılabilecek bir bitkidir. Ayrıca, böbrek taşı, kum gibi rahatsızlıklarda da etkilidir."
  • Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten ) kaynağı olduğu için görme gücüne, kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve troid bezine iyi geliyor.
  • Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı, kanı arttırarak oksijeni metabolize ediyor ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine yardım ediyor. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindiriyor. Barsak solucanlarının düşürülmesine yardım ediyor. Gazın dışarı atılmasını sağlar.
  • Kanı temizliyor,kansızlığa, mesane iltihaplanmasına, karaciğer rahatsızlıklarına, damar sertliğine etkili. Kan şekerini normal seviyede tutuyor.
  • Tohumlarının idrar ve safra söktürücü, adet kanamalarını kolaylaştırıcı nitelikleri var. Adet sancılarına iyi geliyor.
  • Grip ve nezleye iyi geliyor. Kansere karşı koruyucu.
  • Yatmadan önce ağızda çiğnenen bir demet maydanoz rahat uyumayı sağlıyor, ağız kokusunu alıyor. Bulantılarda ve nefes darlığında bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak kişiyi rahatlatabiliyor.
  • Yara, kesik ve morartıları iyileştiriyor.
  • Önemli bir afrodizyak.
  • Maydanoz folik asit içerdiği için de önemli bir bitki. Folik asit merkezi sinir sisteminin işlemesinde hayati bir rol oynuyor. Folik asit incebağırsağın ilk kesiminde emiliyor, sonra karaciğere giderek orada metabolize oluyor.
  • Maydanoz kozmetik malzemesi olarak da önemli. Cilde ve saç dökülmelerine iyi geliyor.

Salata ve yemeklerin süsü maydanozun nerdeyse deva olmadığı dert yok gibi… A ve C vitamini ile demir, kükürt, fosfos ve mangan elementleri deposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek taşlarını düşürüyor, görme gücünü ve anne sütünü artırıyor.
Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir ve taşları düşürüyor , kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur.
Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları tatlı bir nefesle uyanmamızı sağlar. Anne sütünü artırır. Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar. Görme gücünü artıyor, kaynatılıp içiildiğinde ve cilde bu suyla pansuman yapıldığında sivilcelere iyi geliyor. Kaynatılan maydanozun suyu gözlere pansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları önlüyor ve yanmayı geçiriyor. Kaynatılıp sirke ile saçlar yıkandığında saçların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor..
Maydanozun provitamin A (Beta karoten) kaynağı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Uğur, bu özelliği ile görme gücüne, kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve tiroit bezine iyi geldiğini kaydetti.
  • Bir tutam maydanozun günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşıladığını vurgulayan, maydanozun yüksek klorofil miktarı ile böbreklerin, karaciğerin ve idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olduğunu dile getiren Uğur, "Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı arttırarak oksijeni metabolize eder ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirir. İnce bağırsaktaki peristaltik hareketleri arttırır. Mide ve bağırsaklardaki gaz birikmesini önler" dedi.
  • Maydanozun böbrek taşı, tansiyon ve idrar söktürücü etkilerinin de bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Uğur, maydanoz hakkında şu bilgileri verdi: "Yapraklarında uçucu yağlar, flavonoidler (apigenin), protein, klorofil ve glikozit, köklerinde ise uçucu yağ, şeker, müsilaj ve glikozit bulunur.
  • Yapraklar vitamin (A,C,K), demir, potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve klorin yönünden zengindir. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, kanı temizler. Kansızlık, mesane iltihaplanması, kum, romatizma, böbrek taşı,
    tansiyon, şişmanlama ve damar sertliğine karşı etkilidir. Yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılır.

7 Temmuz 2010 Çarşamba

MİRAC KANDİLİMİZ CÜMLEMİZE MUBAREK OLSUN AMİN..ayfersultan

 
8-9 TEMMUZ
Mirac gecesini nasıl değerlendirmelidir
Mirac kandilinde yapılacak en makbul ibadet Rabbimizle başbaşa kalıp yaptığımız ibadettir.
Mirac gecesini ibadetle gündüzünü de oruçla geçirmelidir. Bu konudaki birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Bu gece iyi amel eden için yüz yıllık mükafat vardır.) [İ.Gazali, Ebu Musa el Medeni]
(Recebin 27. günü oruç tutana, 60 yıllık oruç sevabı verilir.) [İ.Gazali, Ebu Musa el Medeni]

Bu gece kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalı, dua, tevbe etmeli, sadaka vermeli, müslümanları sevindirmeli, bunların sevaplarını ölülere de göndermelidir.

Her zaman doğru iman sahibi olmaya, farzları yapıp haramlardan kaçmaya, tevbe edip farz borçlarını ödemeye çalışmalıdır! Bütün bunları yapmak ise ilimle olur. İlmihal bilgileri en kıymetli ilimdir.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Geceleyin bir müddet ilim ile meşgul olmak, bütün gece sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir.) [Ebu Nuaym]

* Mirac gecesinde 12rekat nafile hacet namazı kılınmalıdır.

* Mirac gecesinin sabahı oruçlu olunmalıdır..

* Bol bol seyyüdül istiğfar çekilmelidir..

* Ve miraç gecesinin sabahında öğle ile ikindi namazı arasında 4 rekat nafile namaz vardır.

O gece için kılınacak namaz 12 rekat Hacet niyetiyle kılınan namazdır.Bu namazı kılmak güzel görülmüştür.
Bu namazın kılınışı:İki rekatta bir selam verilir.Her rekatta 3 kadir,12 ihlası şerifle kılınır.


Yatsı namazından sonra 12 rekatlık hacet namazı kılınır.Beher rek’atte Fatihadan sonra 10 kere ihlas suresi okunur.

Namaza niyet şöyledir :
” Ya Rabbi , rıza-i şerifin için niyet eyledim namaza.Bu gece yedi kat gökleri ve bütün esrarını göstererek muhabbetin ile müşerref kıldığın sevgili Habibin Resul-i Zişan Efendimiz hürmetine ben aciz kulunu afv-ı ilahine , feyz-i ilahine , rıza-i ilahine mazhar eyle”

Namazdan sonra ;

* 4 Fatiha-i Şerife
*100 defa ”SubhanAllahi ve’l-hamdü lillahi vela ilahe illahlahü vAllahü ekber.Vela havle vela guvvete illa billahi’l-aliyyil-aziym”
*100 istiğfar-ı şerife
*100 salevat-ı şerife okunup dua edilir.

Bu namazda ihlaslar 100 adet okunur veya namaz 100 rek’at olarak kılınırsa; - bu namazın feyz ve bereketiyle huzur-i ilahiye namaz borclusu olarak cıkılmaz.

*Miraç Gecesin’den sonraki gün , mümkünse oruçlu olunmalıdır.O gün öğle ile ikindi arasında 4 rek’at namaz kılınır.Her rek’atte Fatiha’dan sonra 5 ayetü’l Kursi , 5 Kafirun suresi , 5 Felak suresi , 5 Nas suresi okunur..


2 Temmuz 2010 Cuma

İRMİKLİ,PASTANE ŞEKERPARESİ



 Malzemeler:200 gr.tereyağı50 gr.zeytinyağı,2 yumurta,  bir yumurtanın sarısı şekerparenin üzerine sürülecek .1 su bardağı pudra şekeri,1 tiryaki çay bardağı irmik,1 paket vanılya, çay kaşığının ucu ile tuz,1 tatlı kaşığından azkarbonat,kulakmemesi dediğimiz yumuşaklığa gelinceye kadar un,bardak ölçüleri farklı oluyor yinede ölçüleri kendi ölçülerinize uygun yapılınca daha iyi netice alınır,,
Yapılışı:bütün malzemeleryoğurun unu dediğim gibi kulakmemesi yumuşaklığına gelmesi için azar,azar ekliyerek yogurulur..mekik şeklinde tepsye dizip üzeri çatal ile şekil veripyumurtanın sarısı sürüp fırında pişiriir.diğer tarafta4   4 brdaktan az eksik toz şeker,4 su bardağı su yarım limonu  kaynamaya başlayınca içine atıp kaynatıp soğuyan şerbeti sıcak olan şeker parenın üzerine gezdirilir..kızımla ,gelinimin yapmış oldukları bu tatlı nefis olmuştu ellerine sağlık..ayfersultan