9 Ağustos 2010 Pazartesi

MUBAREK RAMAZAN HOŞ GELDİN !!!

 RABBİMİN İZNİ İLE İLK ORUCUMUZU 11-8-2010 ÇARŞAMBA GÜNÜ TUTACAĞIZ CÜMLEMİZE MUBAREK  FEYİZLİ,BEREKETLİ OLMASI DUASI İLE...ayfersultan
*****
Yüce Allah (c.c) şöyle buyurur: Bakara Suresi 183 ayetinde  "Ey iman edenler oruç sizden öncekilere farz edildiği gibi.. size de farz edildi." Ayette işaret edilen "sizden öncekiler"den maksad sadece yahudi ve hıristiyanlar değildir. Belki Hz. Âdem'den beri yeryüzüne gelen bütün insanlar kastedilmektedir, zira dinler tarihi, hemen hemen bütün dinlerde bir nevi orucun varlığını ortaya çıkarmıştır. Yüce rabbimiz:  “.sizden ramazan ayına ulaşanlar O ayda  oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.” Bakara/185
Beğavî şöyle der: "Doğru olan görüşe göre bu aya isim olan Ramazan kelimesi ‘kızgın taş’ manasına gelen ‘Ramzâ’ kelimesinden gelmektedir. Araplar şiddetli sıcaklarda oruç tutarlardı. Araplar, aylara isim koymak istedikleri zaman, bu ay şiddetli sıcaklara denk geldiği için bu aya Ramazan ismini verdiler. Bu ayda günahlar yakılıp eritildiği için Ramazan isminin verildiğini söyleyen âlimler de olmuştur." İlk Ramazan ( Oruç ) hicretten bir buçuk yıl sonra 1 Ağustos gününe tesadüf etmiştir. (Miladi 624) Dinin kesin olarak bilenen hükümlerinden biri olduğu için farz olduğunu inkâr eden küfre girer.  Ramazan ayının fazileti hakkında Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurur:
Ramazan ayının ilk gecesi gelince sekiz cennetin bütün kapıları açılır. Bu ay boyunca cennet kapılarından hiçbiri kapanmaz. cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allah Teâlâ, bir görevli meleğe  şöyle ilân etmesi için emir verir:

Ey hayır arayan kişi, gel! Ey kötülükte ileri giden kişi, bırak! Günahlarının bağışlanmasını dileyen yok mu, günahını bağışlayayım! Dilekte bulunan yok mu, dileğini kabul edeyim! Tevbe eden yok mu, tevbesi kabul edeyim!
 
Bir diğer hadisi şeriflerinde: “Sabır, imanın yarısı.  oruç da sabrın yarısıdır.” (Taberânî) Halkımız arasında ramazan ayı sabır ayı olarak ta isimlendirilmiştir.
 
“Bir Hadisi Kutside Allah-ü Teâlâ, Oruç tutan genci meleklerine göstererek şöyle buyurur:
Ey benim için şehvetini, nefsani ve cismani arzu ve isteklerini bırakan, gençliğini benim için harcayan, Benim için yemesini ve içmesini terk eden, benim için oruç tutan şu delikanlı! benim yanımda bir melek gibidir.” (Deylemî)
 İmam-ı Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:
Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur.
Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz. Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazanşerif  ayında, Resûlullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi.
Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allah Teâlâ’nın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.
 
Peygamber efendimiz orucunu şu dua ile açardı:
ALLAHÜMME LEKE SUMTU, VE BİKE AMENTÜ VE ALA RIZGIKE İFTARTU Manası: “ Allahım Senin için oruç tuttum, sana iman ettim ve senin rızkınla iftar ettim:
Allah Teâlâ, bu mübarek ayda O’nun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin. Bu ayda alenen oruç yememeli. Oruç tutanlara saygılı olmalıyız,
(İlçemizin yaşlılarının anlattıklarına göre Çolakibrahimbey mahallesindeki çakırn tepenin kuzeyinde Rumlar, güneyinde de Müslümanlar yaşarmış. Ramazan ayı geldiğinde Rum tarafından gelen vatandaşlarımız Müslüman mahallesinde ki Müslümanları oruçlarına saygılarından dolayı sigaralarını bu çakır tepe de söndürürlermiş. )
Bu ayı Fırsat bilip namaza başlamalı, Namaz kılmasak bile oruç tutarak haramlardan kaçınmalıyız. Orucu sadece vücudumuza değil  bütün azalarımıza tutturmalıyız. Oruçlu iken fitneden, fesattan, yalandan, riyadan, iftiradan, dedikodudan uzak durmalıyız.
 
Rasûlullah (s.a.v), bir hadis-i kutsîde Allah Teâlâ’nın şöyle buyurduğunu söylemiştir:
Ademoğlunun her ameli kendisine aittir; ancak oruç hariç. Kulum benim rızam için yemesini ve içmesini terk etti ise şahit olun ey meleklerim bende kuluma cennetimi vereceğim.” (Buhârî)
Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurur:
"İman ederek ve sevabını yalnız Allah Teâlâ'dan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edilir." (Buhârî)
Yine Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurur:
"Ramazan ayında diğer ümmetlere verilmeyen beş haslet benim ümmetime verilmiştir:
1. Oruçlu kişinin ağız kokusu Allah Teâlâ katında miskten daha hoştur.
2. İftar edinceye kadar melekler onlar için istiğfar eder.
3. Şeytanların azgınları bu ayda zincire vurulur.
4. Cenab-ı Hak (c.c). hergün cenneti süsler ve ona, “Salih kullarımın kötülüklerden ve           ezadan kurtulmaları yakındır!” der.
5. Ramazanın son gecesi günahları bağışlanır.
ALINTI

5 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

Allah bu mübarek ayı en güzel şekilde geçirmemizi nasip eder inşallah

Pembe Tatlar dedi ki...

Rabbim bu mübarek ayımızı hakkıyla geçirmek nasip etsin cümlemize..

Cafe Pepela dedi ki...

Şehr-i Ramazandan en güzel şekilde istifade edebilmemiz duası ile gülüm.

evatolyesi dedi ki...

İnşallah hepimiz için hayırlı ve bereketli bir ramazan olur. A.E.O

tasarım mekani dedi ki...

SA. Ablam... Ramazanla ilgili koydugun yazi icin Allah razi ola. Ramazan geldi hos geldi, gonullerimize ferahlik sabir ve umit verdi... Var olusu ne hos ne hos... Sevgiyle opuyorum.. hayirli iftarlar.. medinem